joi, 11 aprilie 2013

Tutorial Python - Introducere

Ce este Python?

Python este un limbaj de nivel înalt, uşor de învăţat, cu o sintaxă elegantă. Este un limbaj multi-paradigmă cu  structuri de date de nivel înalt (high level) predefinite.
Este ideal pentru scripting şi dezvoltarea rapidă de aplicaţii. Este un limbaj interpretat ceea ce înseamnă că programele pot fi dezvoltate mai rapid deoarece nu se mai pierde timp cu compilarea şi linkeditarea. Interpretorul Python poate fi extins cu noi funcţii şi structuri de date built-in, implementate în C/C++. Implementarea de bază a acestuia, CPython, este scrisă în C. Python este folosit de companii şi organizaţii ca Google, NASA, Yahoo, etc., şi este utilizat ca limbaj de scriere în multe aplicaţii. Este un limbaj dinamic, caracterizat prin tipizare dinamică (tipul variabilelor este determinat dinamic de interpretor în funcţie de conţinutul acestora) şi are management de memorie automatizat (garbage collection).

Instalare

  • Intraţi pe siteul http://www.python.org/download/ 
  • Descărcaţi pachetul Python 3.x (cea mai nouă versiune) potrivit OS-ului vostru.
  • După ce l-aţi instalat (Pe Windows se instalează în C:\Python33) deschideţi IDLE (Python GUI). Intraţi în All Programs -> Python şi găsiţi acolo shortcut-ul.
  • Scrieţi print('Hello Python') şi apăsaţi ENTER.

IDLE

Cu acest IDLE puteţi scrie programe Python rapid, puteţi testa programe Python, vă puteţi documenta (scrieţi help) sau puteţi folosi Python ca şi calculator.
Cele trei paranteze unghiulare >>> reprezintă promptul Python, adică Python aşteaptă comenzi de la utilizator. Comanda este executată de îndată ce apăsaţi Enter. Acesta este modul interactiv.
De asemenea, este posibil să scrieţi întâi programele şi apoi să le daţi interpretorului să le execute, şi este posibil să scrieţi instrucţiuni pe mai multe rânduri - în modul interactiv - fără să fie executate imediat.
Ca să întrerupteţi execuţia unei comenzi în IDLE apăsaţi Control-C sau DEL. Dacă întrerupeţi execuţia unei comenzi, Python va lansa excepţia KeyboardInterrupt care poate fi tratată cu instrucţiunea try.
Încercaţi următorul exemplu:
>>> 1+1
2
Atenţie! Voi nu trebuie să introduceţi >>> !
Pe linia promptului (>>>) se află instrucţiunea, iar pe cealaltă linie se află rezultatul. Încercaţi şi voi în IDLE. Scrieţi 1 + 1 şi apăsaţi ENTER.
Dacă se întâmplă să uitaţi o comandă sau vreţi mai multe informaţii despre obiectele din Python, puteţi folosi comanda
>>> help
Type help() for interactive help, or help(object) for help about object.
Ca să intraţi în modul help interactiv scrieţi help(). Ca să ieşiţi din acest mod folosiţi quit.
Să zicem că vrem informaţii despre instrucţiunea if. Vom scrie help('if') urmat de ENTER. Sau vrem informaţii despre funcţia print. Atunci vom scrie help('print')
Pentru obiectele built-in (print, str, int, help, etc.) puteţi omite apostrofurile.
Incercaţi IDLE-ul, jucaţi-vă prin el, obişnuiţi-vă cu el, iar dacă greşiţi ceva, cel mai rău lucru care se poate întâmpla este un mesaj cu o eroare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.